How amino acids form proteins?

QUESTION POSTED AT 18/01/2020 - 07:25 AM

Answered by admin AT 18/01/2020 - 07:25 AM

Within a protein, multiple amino acids are linked together by peptide bonds, thereby forming a long chain. Peptide bonds are formed by a biochemical reaction that extracts a water molecule as it joins the amino group of one amino acid to the carboxyl group of a neighboring amino acid.

I know DNA and stuff is super hard to learn I had to look at my old notes.

Post your answer

Related questions

Which type of operon, an inducible one or a repressible one, would an organism likely use to produce enzymes and other proteins required to metabolize a nutrient in its environment?

Inducible is the operon that an organism would likely use to produce enzymes and other proteins required to metabolize a nutrient in it's environment. It is also called an adaptive enzymes that is used for the breaking-down of things in the cell.

ANSWERED AT 19/02/2020 - 05:51 PM


QUESTION POSTED AT 19/02/2020 - 05:51 PM

Which of the following causes a precipitate to form

I think it may be atoms combining in a solution to form a salid. Not sure though, sorry.

ANSWERED AT 19/02/2020 - 10:44 AM


QUESTION POSTED AT 19/02/2020 - 10:44 AM

Are viruses considered nonliving because they're are not made of protein

No. Firstly, viruses do contain protein capsids, in which DNA or RNA is contained.


To answer your question, viruses are considered non-living, because the only characteristic they exhibit, usual to the living organism, is multiplication. And that's about it. They cannot breathe, eat and so on. 

ANSWERED AT 19/02/2020 - 12:38 AM


QUESTION POSTED AT 19/02/2020 - 12:38 AM

Which of the following biomolecules typically contains both nitrogen and phosphate? A- lipid B- protein C- Nucleic acid D- carbohydrate

C- Nucleic acid ................

ANSWERED AT 19/02/2020 - 12:28 AM


QUESTION POSTED AT 19/02/2020 - 12:28 AM

What would be the complementary dna strand formed from gac tga cga tta?

A always pairs with T. G always pairs with C so to find a complementary DNA strand you simply swap all the letters to their corresponding pair. In this case CTG ACT GCT AAT 

ANSWERED AT 18/02/2020 - 11:30 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 11:30 PM

The active form of vitamin d is

(CALCIUM)
regulation in the human body. The role of vitamin D is shown in orange. Vitamin D is carried in the bloodstream to the liver, where it is converted into the prohormone calcifediol. Circulating calcifediol may then be converted into calcitriol, the biologically active form of vitamin D, in the kidneys.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 02:43 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 02:43 PM

Which of the following explains how polar molecules form? A. Electrons are more attracted to one of the atoms involved in a bond. B. The two atoms in a bond share electrons equally. C. One atom transfers its electrons to another atom. D. Protons are more attracted to one of the atoms involved in a bond.

The answer is A. It'ss based on electronegativity (not sure if this is covered before A level) but essentially in the covalent bond, the bonding electron pairs are more attracted towards one of the atoms than the other. This creates a slight difference in charge.
So for instance in water, the oxygen is greedy and pulls the bonding electron pair away from hydrogen, closer to itself. This gives the oxygen molecule a slightly negative charge and the hydrogens a slight positive charge. 

ANSWERED AT 18/02/2020 - 02:37 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 02:37 PM

My daughter needs help with science can someone help her? Which of the following is an example of a trend? the gradual warming of earths atmosphere over time the cyclic rising and falling of the tides. the phases of the moon the random assortment of coins in a jar. the fact that the sun rises and sets at different times during the day depending on the time of year is an example of a data trend true false predictable amounts of rainfall in each of the 4 seasons is an example of a pttern true false a trend exists when data shows consistent reqular repetitive form true false the amount of pollution in the nearby pond and the number of airplanes that fly over the pond have a non related relationship what will happen to the number of airplanes that fly over the pond as the amount of pollution increases?? increase decrease stay the same or responds randomly increase then decrease in a reqular pattern as the number of rabbits in a community goes up the number of foxes in the same community goes up this is an example of what type of realtionships? direct indirect cyclic non related the leaves of a tree turn a deeper shade of red each fall depending on the amount of certain chemicals in that tree the greater the amount of there chemicals present in the tree the more red the leaves will turn what kind of realtionship do the shade of red and the chemicals in the tree have?? non related cyclic indirect direct

#1) Which of the following is an example of a trend?

Answer: Out of all the options that are available the one that represents an example of a trend in science is the gradual warming of earth's atmosphere over time. The reason being that a trends is the most results that are presented going towards one direction opposed to another.

#2) The fact that the sun rises and sets at different times during the day depending on the time of year is an example of a data trend.

Answer: The statement presented above is false. The best way to represent a data trend is to look at the chart and look at the data points and see how they connect. The best question to use when identifying a trends is Why is it happening. A trend is often found when data consistently increases or decreases in response to a variable.

#3) Predictable amounts of rainfall in each of the 4 seasons is an example of a pattern.

Answer: The statement shown above is absolutely true. Because as stated in the statement it is predictable.

#4) A trend exists when data shows consistent regular repetitive form.

Answer: This statement is False. As previously explained a trend is when data consistently increases or decreases in response to a variable. A pattern is when data shows consistent, regular, and repetitive form.

#5) What will happen to the number of airplanes that fly over the pond as the amount of pollution increases?

Answer: Since the amount of pollution in the pond and the number of planes that fly by are not related the number of airplanes that fly over the pond will stay the same or will respond randomly.

#6) This is an example of what type of relationships?

Answer: According to the scenario that is presented above this would be a direct type of relationship since the number of rabbits in a community goes up the number of foxes in the same community also goes up.

#7) What kind of relationship do the shade of red and the chemicals in the tree have?

Answer:
This case would also be a direct type of relationship, because as the chemicals in the tree increases, the leaves of a tree turn a deeper shade of red.

I hope it helps, Regards.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 01:41 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 01:41 PM

All of the following can be classified as organic molecules except _____. a. dna b. glucose c. polyethylene d. hydrochloric acid

Answer:

The correct answer is d. hydrochloric acid

Explanation:

The concept of organic molecule or organic compound implies that it has to contain carbon and hidrogen at least. DNA, glucose (a carbohidrate) and polyetilene contains carbon. In the case of hydrochloric acid it has no carbon and it belongs to a group of inorganic compounds called hydrides.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 01:29 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 01:29 PM

In what way does translation change information? A. From a nucleic acid code to an amino acid code B. From an amino acid code to a nucleic acid code C. From a tRNA code to an mRNA code D. From a RNA code to a DNA code

Answer:

The correct answer would be A. From a nucleic acid code to an amino acid code.

Translation refers to the process by which proteins or polypeptide chains are synthesized.

The amino acid sequence of the polypeptide chain is determined by the nucleotide sequence of the DNA.

The nucleotide sequence of the DNA is decoded into the codon sequence of mRNA.

The codon sequence of mRNA is then used as a template to synthesize the polypeptide chain.

The whole process is termed as the central dogma.

DNA → mRNA → Protein.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 01:29 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 01:29 PM

Do lysosomes function in protein synthesis?

No,ribosomes have the function of making protein,while,the lysosomes remove wastes from the cell.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 01:15 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 01:15 PM

Which functional characteristics of proteins distinguishes them from carbohydrates

Proteins are for growth and repair of cells  and are the basic components of lean tissue

ANSWERED AT 18/02/2020 - 12:48 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 12:48 PM

In an ecosystem,the presence of many different species is critical for the survival of some forms of life when

One species is bigger than the rest

ANSWERED AT 18/02/2020 - 12:47 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 12:47 PM

After carbohydrates and proteins are digested, what types of smaller nutrients are absorbed into the blood

Answer: The carbohydrates and proteins are broken down into smaller components and then absorbed in the blood.

The carbohydrates are broken down into simpler sugar before being absorbed in the blood.

The complex carbohydrates in the food are broken down into simple sugar before absorption.

The proteins are broken down into amino acids before being absorbed in the blood to provide energy.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 12:41 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 12:41 PM

A protein that regulates the timing of the cell cycle in eukaryotic cells is

Cyclin

in eukaryotic cells the timing of the cell cycle is regulated by cyclic-dependent
kinase or CDKs

ANSWERED AT 18/02/2020 - 12:15 PM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 12:15 PM

An element in a group IIA would form a _______ Ion while an element in group VIIA Would form a(n)

Answer:

positive, negative

Explanation:

The elements of group IIA in the periodic table are called Alacaline Earth Metals. This family is composed of the following metals: beryllium (Be), magnesium (Mg), calcium (Ca), strontium (Sr), barium (Ba) and radium (Ra). The radio element has a very short average lifetime.

These elements are ions of possible charge, for this reason they are called cations and need to lose electrons to maintain their stability in the valence layer.

The elements of the VIIA group are called halogens. This group is formed by the following chemical elements: fluorine, chlorine, bromine, iodine, astatine or Astatinium and Ununseptium. Together with Noble Gases (group 18 or 8A), the Halogen family are the only families that have only Nonmetals.

Halogens are negative ions, so they are classified as anions and receive electrons to maintain stability in their valence layers.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 11:46 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 11:46 AM

What are the two substances that maybe formed in anaerobic respiration

it the lactic acid and pyruvic acid I think

ANSWERED AT 18/02/2020 - 11:44 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 11:44 AM

1. A(n) _____ bond forms when two atoms share one or more pairs of electrons.

Covelent

When electrons are transferred then ionic bond is formed and when electrons are shared then covalent bond is formed.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 11:36 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 11:36 AM

When you cook an egg, the clear protein in the egg white becomes harder and whiter as it cooks. This happens because the hear

What are you trying to ask

ANSWERED AT 18/02/2020 - 11:26 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 11:26 AM

1. ________ are nutrients that supply the main energy source for the body, in the form of sugars. 2. Which of the following is not a type of tissue of the human body? A. bone B. muscle C. connective D. epithelial

Here are the answers to the given questions above.
1. CARBOHYDRATES are nutrients that supply the main energy source for the body, in the form of sugars.
2. Based on the given options above, the one that is not a type of tissue of the human body would be option A. Bone tissue. There are 
four basic types of tissues in humans and these are epithelial, connective, muscular, and nervous tissue. Hope this answer helps.

ANSWERED AT 18/02/2020 - 11:20 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 11:20 AM

What are the steps by which proteins are coded and synthesized?

Answer:

The major steps of protein synthesis are:

1. Transcription

-before a protein can be synthesized, the DNA information or code must first be copied or transcribed to a type of RNA called mRNA (messenger RNA). Bothe the codes in DNA and mRNA are carried as units called codons.

2. Translation

-in the ribosome, the code carried by the mRNA is translated into a sequence of amino acids that will form the protein molecule dictated by the DNA.

Read more on Brainly.com - brainly.com/question/2477841#readmore

ANSWERED AT 18/02/2020 - 11:07 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 11:07 AM

Proteins destined for extracellular release are packaged in specific vesicles. After packaging, the vesicles bud off and are stored in the cell until a signal is given for their release. When the appropriate signal is received they move towards the membrane and fuse to release their contents. The cellular organelle, involved in the process described above, is the A) nucleus B) ribosomes C) mitochondria D) Golgi apparatus

Ans. (D). Golgi apparatus.

After synthesis, proteins are packaged and processed by Golgi apparatus. It is a membrane-bound structure, made up of cisternae, stacks of flattened membrane sacs.

After modification in Golgi apparatus, proteins are sent to plasma membrane, lysosomes or other targeted organelles via vesicles depending on the signals present in proteins.

Thus, the correct answer is option (D).

ANSWERED AT 18/02/2020 - 10:43 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 10:43 AM

With the exception of gametes, all new somatic cells in all multi cellular organisms are formed through the process of mitosis. What must occur with the DNA in the original cells in order for mitosis to make new cells? A) the DNA coils up and becomes invisible B) the DNA forces the production of water Eliminate C) the DNA will mutate itself, based on the type of organism it is D) the DNA must replicate itself in order to make two exact copies

The answer is D since it must be able to replicate itself in order to make copies and pass on. A is wrong because it is only during mRNA. B is wrong because doing during high concentration to low. C is wrong because of the its only talking about mutations relating to natural selective process.

Hit me up G with the brainiest and heart :)

ANSWERED AT 18/02/2020 - 10:29 AM


QUESTION POSTED AT 18/02/2020 - 10:29 AM